Gezondheid

Olimato olijfolie wordt verkregen zonder enige vorm van chemische manipulatie. Een puur-natuurproduct waarvan de werkzame bestanddelen van fundamenteel belang zijn voor onze gezondheid en één van de meest gezonde soorten olie die er bestaat.. Beschouw het als een ‘super voedingsmiddel’ wat nog goddelijk van smaak is ook! 

Extra virgin olijfolie is bijzonder rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, wat volgens wetenschappers bijzonder goede effecten heeft op de gezondheid. Geen andere olie heeft zo’n hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren als olijfolie. Olijfolie is gemakkelijk verteerbaar en bevat per gram maar 93 calorieën. De vitamines die in olijfolie zitten worden zeer gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Verder is bewezen dat Olijfolie beschermt tegen ziektes aan hart en bloedvaten, dat het de ontwikkeling van borstkanker kan vertragen, beschermt tegen maagkanker, de lever beter laat functioneren en helpt bij het ontgiften. Daarnaast helpt Olijfolie bij het  voorkomen van osteoporose en vermindert met 80% de kans op reumatische artritis zeker wanneer het gecombineerd wordt met het eten van vis.

Enkelvoudige onverzadigde vetten

Tegen beroerte

Zorgt niet voor gewichtstoename en obesitas

Antibacteriële werking

Tegen hartziekte

­­Kan reumatoïde Artritis helpen behandelen

Eigenschappen tegen kanker

kan het risico op Diabetes type 2 verlagen

Ontstekendwerende eigenschappen

Antioxidante

Kan helpen tegen de ziekte van Alzheimer

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte gekenmerkt door misvormde en pijnlijke gewrichten.


De exacte oorzaak is niet bekend, maar het zorgt ervoor dat het immuunsysteem van het lichaam per ongelijk de normale cellen aanvallen.


Olijfoliesupplementen blijken ontstekingswaarden te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen bij mensen met reumatoïde artritis.


Olijfolie gezond en vooral voordelig als het gecombineerd wordt met visolie, een bron van ontstekingsremmende omgea 3 vetzuren.


In één onderzoek verminderden olijfolie en visolie de pijn in gewrichten, handsterkte en ochtendstijfheid bij mensen met reumatoïde a­rtritis.

Kanker is één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de wereld.

Mensen in Mediterrane landen hebben een lager risico op sommige kankers, en veel onderzoekers geloven dat olijfolie daar iets mee te maken heeft.


De antioxidante in olijfolie kunnen oxidatieve schade door vrije radicalen, wat éé­­­­n van de grootste oorzaken van kanker is, ­­verminderen.


Veel proefbuisonderzoeken hebben aangetoond dat de samenstelling van olijfolie kankercellen kunnen helpen bestrijden.


Of olijfolie ook echt kanker kan helpen voorkomen moet nog goed onderzocht worden op mensen.

Olijfolie gezond en beschermend tegen diabetes.

Verschillende onderzoeken hebben olijfolie gelinkt aan voordelige effecten op de bloedsuikerspiegel en gevoeligheid voor insuline.


Een triviaal klinisch onderzoek op 418 niet-diabetici bevestigde onlangs de positieve effecten van olijfolie.


In dit onderzoek verlaagde een Mediterraan dieet met olijfolie het risico op diabetes type 2 met meer dan 40%. Geweldige reden waarom olijfolie gezond is!

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte op aarde.


Één van de belangrijkste kenmerken is een opbouw van zogenaamde amyloïde plaques in de hersencellen.


Één onderzoek op muizen toonde aan dat een substantie in olijfolie kan helpen om deze plaques uit de hersencellen te verwijderen.


Een ander onderzoek, deze keer op mensen, toonde aan dat een

Mediterraan dieet met olijfolie gezond is en dat het voordelige effecten op de hersenfunctie had.

Vet eten maakt je niet vet, en olijfolie is daar geen uitzondering op.

Veel onderzoeken hebben Mediterraan diëten, rijk aan olijfolie, gelinkt

aan gunstige effecten op lichaamsgewicht.


De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte op aarde. Één van de belangrijkste kenmerken is een opbouw van zogenaamde amyloïde plaques in de hersencellen.


Één onderzoek op muizen toonde aan dat een substantie in olijfolie kan helpen om deze plaques uit de hersencellen te verwijderen.


Een ander onderzoek, deze keer op mensen, toonde aan dat een Mediterraan dieet met olijfolie gezond is en dat het voordelige effecten op de hersenfunctie had.


Tijdens een 2,5 jaar dure\nd onderzoek op meer dan 7000 Spaanse universiteitsstudenten, werd veel olijfolie eten niet gelinkt aan bijkomen.


Met andere woorden, veel olijfolie consumeren is niet gelinkt aan gewicht bijkomen of obesitas in observatie onderzoeken. Een geweldige reden waarom olijfolie gezond is!


Een 3 jaar durend onderzoek op 187 deelnemers vond dat een dieet rijk aan olijfolie deed het niveau antioxidanten in het bloed stijgen en zorgde voor gewichtsverlies.

Waarom is olijfolie gezond is? Nou, het bevat veel voedingsstoffen die bacteriën kunnen aanvallen en doden.


Één daarvan is Helicobacter pylori, een bacterie die in de maag leeft en

maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.


Proefbuisonderzoeken hebben aangetoond dat extra vierge olijfolie efficiënt werkt tegen acht stammen van deze bacterie, drie daarvan zijn resistent tegen antibiotica.


Een onderzoek op mensen tonde aan dat 30 gram extra vierge olijfolie een Helicobacter pylori infectie bij 10-40% van de mensen in slechts 2 weken kan elimineren 

Hartziekten zijn de grootste doodsoorzaak in de wereld.

Waarnemingsstudies uitgevoerd een paar decennia geleden toonden aan dat hartziekten zeldzaam waren rond de Middellandse zee.

Hierdoor werd het Mediterraan dieet erg uitgebreid onderzocht, wat nu heeft aangetoond dat dat het risico op hartziekten enorm verminderd.


Extra vierge olijfolie is één van de belangrijkste elementen uit dit dieet, en beschermt tegen hartziekten op verschillende manieren.

Het vermindert ontstekingen, beschermt LDL cholesterol tegen oxidatie, verbetert de functie van het lijnen van de bloedvaten en kan helpen beschermen tegen ongewenste bloedklonters..


Wat ook zeer interessant is, is dat het ook bloeddruk verlaagd, wat één van de sterkste risicofactoren is voor hartziekten en vroegtijdige dood. In één studie, heeft olijfolie het gebruik van medicatie voor de bloeddruk met 48% verlaagd.


De waarheid is dat tientallen, of zelfs honderden, studies aangetoond hebben dat extra vierge olijfolie gezond en sterke voordelen heeft voor het hart.


Als je hartziekten hebt, hartziekten in de familie zitten, of een andere grote risicofactor meespeelt, kan je overwegen om veel extra vierge olijfolie in je dieet te introduceren.

Een beroerte wordt veroorzaakt door een verstopping op de bloedbaan naar de hersenen. Dat kan gebeuren door een bloedprop of een bloeding. In ontwikkelde landen is een beroerte de tweede meest voorkomende doodsoorzaak, net na hartziekten.

Er is al erg veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen olijfolie en het risico op een beroerte.


Een groot onderzoek dat meer dan 841 000 personen onderzocht, wees uit dat olijfolie gezond en eigenlijk de enige bron van enkelvoudig onverzadigd vet was dat geassocieerd werd met een verminderd risico op beroerte en hartziekten.


Deze bevindingen worden gesteund door een ander groot onderzoek, deze keer met 140 000 deelnemers. Studies hebben aangetoond dat olijfolie gezond is en dat diegenen die olijfolie consumeerden, veel minder kans hadden op een beroerte 

Chronische ontsteking wordt gezien als één van de hoofdredenen van veel ziektes. H­­­­­ieronder vallen kanker, hart- en vaatziekten, metabolisch syndroom, diabetes, ziekte van Alzheimer, artritis en zelfs obesitas.


Een geweldige reden waarom olijfolie gezond is kom doordat het ontsteking kan verminderen, wat één van de hoofdredenen voor zijn gezondheidsvoordelen is.


Het grootste ontstekingswerende effect komt van de antioxidanten, waaronder oleocanthal, waarvan aangetoond is dat het hetzelfde als ibuprofen werkt, een ontstekingswerend medicijn.


Sommige wetenschappers schatten dat de hoeveelheid oleocanthal in 50 ml (3.4 eetlepels) extra vierge olijfolie ongeveer even effectief is als 10% van de dossering voor volwassen van ibuprofen.

Er zijn ook studies die zeggen dat oliezuur zelf, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, het niveau van belangrijke ontstekingsstoffen zoals like CRP doet ver­­­­­minderen.


Één studie toonde ook aan dat antioxidanten in olijfolie sommige genen en proteïnes die voor ontstekingen zorgen, kunnen verdrukken .

Extra vierge olijfolie is vrij voedzaam.

Buiten de voordelige vetzuren, bevat het enige hoeveelheid van vitamine E en K.


Maar olijfolie is ook gezond en volgeladen met sterke antioxidanten

.

­­­Deze antioxidanten zijn biologisch actief en kunnen ernstige ziektes helpen tegengaan.


Dit houdt antioxidanten in die ontstekingen kunnen voorkomen en het oxideren van cholesterol in ons bloed tegenhouden, beide cruciale stappen in het proces van hartziektes